Première van Reinhard Priessnitz

Reinhard Priessnitz (Wenen, 1945-1985), dichter, schrijver en essayist, publiceerde in 1978 zijn enige dichtbundel vierundvierzig gedichte (edition neue texte). De stille rebel Priessnitz wordt in het Duitse taalgebied beschouwd als een van de eigenzinnigste dichters van de tweede helft van de twintigste eeuw.

In een interview met Beth Bjorklund uit 1982 zei hij: ‘kunst is een poging om vrijheid te veroveren en die in de ruimste betekenis van het woord te behouden. dat vereist dat je normen ondermijnt en verwachtingen overwint. dichten is een uitdrukking van onbevredigd zijn met de gedachteloze consumptie van al wat op de verbruikersmarkt wordt aangeboden.’

Met H.C. Artmann deelt Priessnitz de liefde voor het woorden koppelen, met Ernst Jandl de speelsheid en met de Wiener Gruppe het ondermijnen van literatuur als representatie. Priessnitz’ gedichten zijn telkens nieuwe aanzetten om taal als keninstrument te gebruiken buiten de al betreden paden: beweeglijk en begerig, sceptisch en paradoxaal.  

Erik de Smedt koos en vertaalde er elf onder de titel première en andere gedichten.

Vormgeving: Danny Dobbelaere (Grafijn)

Oplage: 30 genummerde exemplaren

Prijs: 20 euro (exclusief verzending)

Gepubliceerd door zegwerk

aparte boekwerken stijlvol & schoon kleine schaal

Plaats een reactie